Tutkimus: D-vitamiini saattaa ehkäistä miljoonia flunssia vuosittain

27.02.2017

Uusimman tutkimuksen mukaan D-vitamiinin käyttö voisi vähentää jopa miljoonia flunssatartuntoja vuosittain.
Väite perustuu uuteen tutkimustietoon, joka kokosi yhteen 25 kliinistä tutkimusta 14 maassa. Tutkimuksen osallistui yli 11 000 ihmistä.

D-vitamiinin hyödyt tunnetaan laajalti, mutta erityisesti luustoterveyden vaikutukset tunnetaan parhaiten. Suomessa D-vitamiinia suositellaan kaikille ikäryhmille 10 mikrogrammaa päivittäin ympäri vuoden. Englannissa julkinen terveyshuolto on huomauttanut, että suurin osa englantilaisista ei saa talviaikaan suositeltua 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Suomessa vastaava tilanne on erityisesti lapsilla, joilla D-vitamiinipitoisuudet vaihtelevat runsaasti vuodenaikojen mukaan.

D-vitamiinivalmisteiden hyödyistä on mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta viimeisin tutkimus osoittaa, että D-vitamiinivalmisteen käytöllä voidaan ehkäistä hengitysteiden infektioita, etenkin sellaisilla henkilöillä, joilla on puutetta D-vitamiinista. Ainakin 70 prosenttia ihmisistä saa yhden tai useamman hengitysteiden infektion eli flunssan, keuhkoputkentulehduksen tai korvatulehduksen joka vuosi. Tutkimus osoittaa, että D-vitamiinin käytöllä voidaan vähentää vuotuisia flunssatartuntoja jopa 12 prosentilla. Tutkimusta johtanut Lontoon yliopiston tutkija Adrian Martineun mukaan pelkästään Englannissa se tarkoittaisi yli 3 miljoonaa infektiota vähemmän vuosittain.

Kenen tulisi käyttää D-vitamiinivalmisteita?
D-vitamiinin vaikutukset elimistössä ovat paljon monipuolisemmat kuin mitä yleisesti ajatellaan. Tutkimuksessa nähtiin yhteys D-vitamiinivalmisteiden käytöllä ja flunssatartunnoilla, tosin tutkimusjohtaja Lontoon yliopistosta korostaa vaikutusten olevan parhaita sellaisilla henkilöillä, joilla on puutetta D-vitamiinista. “Flunssan ehkäisyssä D-vitamiinilisästä hyötyvät erityisesti nämä henkilöt,” kertoo tutkimusjohtaja Martineu.

Englannissa suositellaan, että tietyt ikäryhmät, kuten lapset ja ikääntyvät käyttävät päivittäin 10 mikrogrammaa D-vitamiinia ympäri vuoden ja koko väestö huolehtii saannista erityisesti pimeän ajan. Sama suositus pätee Suomessa.
Tutkimus: BMJ, DOI: 10.1136/bmj.i6583

Lisää Vitamiinit -artikkeleita


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Lue lisää »
< Uudemmat Vanhemmat >