Tunnista, milloin vitamiinikuuri on tarpeellinen

17.05.2017

Elimistömme on älykäs: se viestittää meille, kun se tarvitsee jotakin. Vitamiineilla ja mineraaleilla on tärkeä ja monipuolinen tehtävä elimistössä. Oireita tulee ja menee, eikä aina ole selvää, mistä ne johtuvat. Kokosimme joukon yleisimpiä oireita, joita voi helposti hoitaa vitamiinikuurilla.

 1. Kuivat huulet ja limakalvot
  A-vitamiinin puutoksessa limaa erittävät solut korvautuvat soluilla, jotka tuottavat sarveisainetta. Erityisen herkkiä A-vitamiinin puutteelle ovat hengitystiet, iho, suolisto sekä limakalvot. Huulten kuivuminen ja halkeileminen sekä ihon kuivuminen ovat tyypillisiä oireita A-vitamiinin puutoksessa.
 2. Punoittava ja hilseilevä iho, hiustenlähtö
  Iho, hiukset ja kynnet ovat hyviä mittareita nimenomaan vitamiinien ja kivennäisaineiden saannille, koska elimistö käyttää ensin elintärkeisiin toimintoihin ravinnosta saadut ravintoaineet ja vasta sitten ylimääräiset ravinteet ns. kauneudenhoitoon. Keho varastoi rasvaliukoisia vitamiineja kuten A-, D-, E- ja K-vitamiineja, mutta se ei varastoi suurinta osaa B-ryhmän vitamiineista. B-ryhmän vitamiineista biotiini on tärkeä nimenomaan hiuksille ja iholle.
 3. Epämääräisiä kipuja lihaksissa ja luustossa
  D-vitamiini säätelee erityisesti luuston aineenvaihduntaa, mutta erilaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan paljon muitakin vaikutuskohteita elimistössä. D-vitamiini vahvistaa muun muassa elimistön immuunipuolustusjärjestelmää, ja se on liitetty myös lihasten parantuneeseen toimintaan. Ainakin 300 geeniä elimistössä muuttaa ilmentymistään D-vitamiinin vaikutuksesta. Jos D-vitamiinin saanti on heikkoa, voivat oireet alkaa ensin lihasten ja luiden epämääräisinä kipuina.
 4. Lihaskrampit jaloissa
  Magnesium on yksi tärkeimpiä kivennäisaineita, joita elimistö tarvitsee. Se osallistuu solujen energian muodostukseen ja lisää suorituskykyä. Se osallistuu myös D-vitamiinisynteesiin ja kulkee siten käsi kädessä myös luuston hyvinvoinnin kanssa. Elimistössä magnesium varastoituu luihin ja lihaksiin. Etenkin urheilijat kärsivät vesiliukoisen magnesiumin puutteesta, mikä ilmenee usein kramppeina jaloissa.
 5. Ientulehdukset ja hampaiden kehityshäiriöt
  Kalsiumin puutos alkaa ilmoitella itsestään pikkuhiljaa. Luiden haurastuminen eli osteoporoosi kehittyy yleensä vuosien mittaan, ja vasta murtuma on yleensä ensimmäisiä merkkejä puutoksesta. Myös pituuden lyhentyminen, ryhtimuutokset ja luustoperäiset kivut voivat olla osteoporoosin oireita. Kalsiumin puutos saattaa aiheuttaa verenpaineen nousua, tuntoharhoja ja lihaskramppeja. Myös hampaiden kehityshäiriöt ja ientulehdukset saattavat kieliä kalsiumin vähäisestä saannista.

Vitamiineja ja kivennäisaineita saa luontaisesti monipuolisesta ravinnosta, mutta joskus elimistölle on hyväksi ravintolisäkuuri. Minisun Monivitamiini Vahva on aktiivisen ihmisen monivitamiini, jossa on kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet yhdessä tabletissa. Erittäin vahva koostumus antaa lisäenergiaa joka päivä: valmiste sisältää muun muassa reilun annoksen D-vitamiinia, kalsiumia, B12-vitamiinia, foolihappoa ja sinkkiä.

Lisää Vitamiinit -artikkeleita


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Lue lisää »
< Uudemmat Vanhemmat >