Odottajan vitamiinit

Odottajan ei kannata syödä kahden edestä, vaikka vitamiinien ja hivenaineiden saanti kasvaakin merkittävästi. Tarve vaihtelee eri vitamiinien ja kivennäisaineiden välillä, mutta korkeintaan kuitenkin tuplaantuu. Kaiken kaikkiaan hyvät vitamiinipitoisuudet auttavat odottajaa niin synnytyksessä kuin imetysaikana, sillä monet vitamiinit hyödyttävät myös vauvaa vielä synnytyksen jälkeenkin.

Ristiriitainen rautalisä
Odottajalle ei tule useinkaan yllätyksenä neuvolakäynnillä suositeltu rautalisä. Rautalisää suositellaan hemoglobiiniarvojen perusteella: jos odottavan äidin hemoglobiini on alle 110 g/l, suositellaan rautalisää 12. raskausviikon jälkeen. Rautalisä aiheuttaa kuitenkin ristiriitaisia ajatuksia, sillä sen hyödyistä on kiistelty. Nykyisten suositusten mukaan lisäraudan syöntiä suositellaan erityisesti riskiryhmille, mm. jos äidillä on anemiataipumus, kuukautisvuodot ovat olleet runsaita tai veren hemoglobiini on alle 110 g/l raskauden alussa ja jos ruokavalio on täysin lihaton. Tuolloin lisäraudan nauttiminen aloitetaan 20. raskausviikosta eteenpäin yleensä 50–100 mg:n vuorokausiannoksella aina synnytykseen asti.

Foolihappoa kaikille odottajille
Elimistö tarvitsee foolihappoa erityisesti punasolujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen. Foolihappo on synteettinen versio B9-vitamiinista. Folaatti on saman vitamiinin luonnossa esiintyvä muoto. Foolihapolla on rooli myös muiden solujen rakentumisessa. On selvää, että raskausaikana foolihapon tarve kasvaa huomattavasti. Veren runsas foolihappopitoisuus alkuraskaudessa vähentää merkittävästi sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Folaatin tarve raskaus- ja imetysaikana on noin 0,5 mg päivässä. Eniten folaattia on tuoreissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Päivittäistä 0,4 mg:n foolihappolisää tabletteina suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville monipuolisen ruokavalion lisäksi.

D-vitamiinia vuoden ympäri
Raskaus lisää D-vitamiinin tarvetta. Etenkin talviaikana D-vitamiinin tarvetta on vaikea tyydyttää pelkällä ruokavaliolla. Parhaat D-vitamiinin lähteet ravinnossa ovat kuitenkin maitotuotteet ja kala, joita kannattaa suosia. Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg vuorokaudessa ympäri vuoden.

Kalsiumia tarvittaessa
Kalsiumlisä on tarpeen, jos ruokavalio ei turvaa riittävää kalsiumin saantia, eivätkä ruokavalion muutosehdotukset syystä tai toisesta onnistu. Kalsiumlisä voi olla tarpeen esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattaville. Mikäli kalsiumin saanti turvataan pelkästään valmisteella, sitä tulee ottaa 1 000 mg annos vuorokaudessa. Kannattaa muistaa, että kalsium ja rauta eivät imeydy samanaikaisesti, joten niiden annostelu kannattaa miettiä eri aterioiden yhteyteen.

Vitamiinisuositukset odottavalle:
Rauta: 50–100 mg/vrk
D-vitamiini: 10 µg/vrk
Foolihappo: 400 µg/vrk
Kalsium: 500–1000 mg/vrk
Jodi: 150 µg/vrk, jos saanti ravinnosta niukkaa