Näin valitset vitamiinit koko perheelle

Ihmiselle elintärkeitä vitamiineja on yhteensä 13. Useimpia näistä saamme monipuolisesta ruokavaliosta tai kehomme kykenee valmistamaan vitamiinia osana normaalia aineenvaihduntaa. Omaa ja koko perheen ruokailutottumuksia kannattaa kuitenkin tarkkailla ja tarvittaessa täydentää niitä vaikkapa helppokäyttöisillä monivitamiineilla. Etenkin teini-ikäisten tapoja kannattaa pitää silmällä.

13 elintärkeää vitamiinia
Tärkeimpiin vitamiineihin kuuluu A-vitamiini, joka edistää ihon ja limakalvojen hyvinvointia. B-vitamiinit puolestaan (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12) ovat tärkeitä energia-aineenvaihdunnan kannalta. Ne osallistuvat kehon energia-aineenvaihduntaan usealla eri mekanismilla ja varmistavat näin normaalin energian käytön elimistössä. C-vitamiini sen sijaan tunnetaan flunssan keston mahdollisena lyhentäjänä, mutta se myös edistää E-vitamiinin toimintaa ja on antioksidantti eli se suojaa elimistöä hapettumiselta. D-vitamiini on taas erityisen tärkeä lapsille, mutta samalla ainoa vitamiini, jolle on Suomessa valtakunnalliset suositukset kaikille ikäryhmille. Sillä on lukuisia vaikutuksia, mutta etenkin luusto tarvitsee runsaasti D-vitamiinia uudistuakseen. E-vitamiini pitää yllä solukalvojen rakennetta muun muassa silmissä, ihossa ja maksassa. K-vitamiinia tarvitaan mm. veren hyytymiseen aina, kun ihminen saa haavan. K-vitamiinin toinen muoto puolestaan pelaa samassa joukkueessa kalsiumin ja D-vitamiinin kanssa ja edistää luuston hyvinvointia.

13 syytä käyttää monivitamiineja
Monivitamiinien käyttö on turvallista sekä aikuisilla että lapsilla. Etenkin paljon liikkuvat, pieniruokaiset ja kasvuikäiset tarvitsevat monipuolisesti eri vitamiineja. On myös hyvä pitää mielessä, että useat vitamiinit vaikuttavat lyhytkestoisesti, sillä ne ovat vesiliukoisia. Sellaisten vitamiinien päivittäinen saanti on erityisen tärkeää.

Monivitamiinivalmisteille voi olla tarvetta seuraavien seikkojen takia:

 1. Runsas liikunta
 2. Vaihteleva ruokahalu
 3. Kasvuikä
 4. Runsaat kuukautiset
 5. Stressi
 6. Ikääntyminen
 7. Yksipuolinen ruoka
 8. Erityisruokavaliot
 9. Ruoansulatushäiriöt
 10. Hikoilu
 11. Heikko palautuminen liikunnasta
 12. Raskaus tai imetys

Monivitamiineista voimaa arkeen
Minisun Monivitamiini Junior Tähtimarja on suomalaisille lapsille suunniteltu monivitamiinivalmiste. Se sisältää mm. D- ja C-vitamiinia sekä sinkkiä. Minisun Monivitamiini Junior Tähtimarja on pienikokoinen ja lempeän marjan makuinen purutabletti.

Minisun Vahva on aktiivisen ihmisen monivitamiini, jossa on kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet yhdessä tabletissa. Erittäin vahva koostumus antaa lisäenergiaa joka päivä: valmiste sisältää muun muassa reilun annoksen D-vitamiinia, kalsiumia, B12-vitamiinia, foolihappoa ja sinkkiä. Minisun Vahva on markkinoiden ainoa monivitamiini, joka sisältää myös mustikkauutetta.