Laihduttajan ravintolisät

Laihtumiseen ei ole ihmepillereitä, eikä oikotietä, mutta pienillä valinnoilla on merkitystä. Perussääntö on tämä: kuluta enemmän kuin syöt. Tasapainon löytyminen syömisen ja liikkumisen välillä voi ottaa aikansa, mutta omaan aineenvaihduntaan kannattaa kiinnittää huomiota jo heti alusta pitäen. Tehokas aineenvaihdunta takaa sen, että oikeat ravintoaineet imeytyvät ja että rasva palaa. Näillä vinkeillä saat painon putoamaan ja pysyt myös terveenä ja tasapainoisena myös pidempään.

Aineenvaihdunta kuntoon
Laihtuminen on aineenvaihduntaa. Kun lakkaat “ruokkimasta” kehon rasvaa huonolaatuisilla hiilihydraateilla kuten valkoisella viljalla ja sokerilla, paino putoaa väistämättä. Keho pitää opettaa polttamaan rasvaa energiankulutukseen. Elimistö käyttää energiankulutukseen joko ruoasta saatuja hiilihydraatteja tai rasvaa. Rasvanpolttoa voi tehostaa lisäämällä liikuntaa, syömällä riittävästi proteiineja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja sekä varmistamalla riittävä suojaravintoaineiden saanti laadukkaalla ravinnolla ja käyttämällä ravintolisiä. Vähemmän energiaa sisältävä ruokavalio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tarvitsisi nähdä nälkää. Riittävä proteiinien ja kuitujen saanti pitää yllä kylläisyyttä. Kasvikset ja täysjyvävilja sisältävät runsaasti kuituja ja hyviä proteiinien lähteitä ovat vähärasvaiset maitovalmisteet, liha ja kana sekä palkokasvit ja kala. Hyvien ravintoaineiden saanti takaa puolestaan elimistön aineenvaihdunnan: kaikki vitamiinit ja hivenaineet ovat tarpeen silloin, kun aineenvaihduntaan pitää saada vauhtia.

Muista myös, että lihavuus on saattanut muuttaa aineenvaihduntaa lähes huomaamatta, jolloin elimistöllä saattaa olla heikentynyt kyky polttaa rasvaa ja säädellä insuliinia. Huonolaatuisten hiilihydraattien kuten sokerin ja vaalean viljan runsas saanti altistaa rasvan kertymiselle elimistöön. Kehon rasvan polttamiseen tarvitaan hiilihydraattia. Parhaiten laihdutusta tukee huonolaatuisten hiilihydraattien saannin karsiminen ja hyvälaatuisiin hiilihydraatteihin kuten täysjyväviljaan ja kasviksiin panostaminen. Insuliinin tehokkaaseen toimintaan tarvitaan lukuisia eri vitamiineja ja mineraaleja. Jo pienikin painonpudotus saattaa näkyä nopeasti elimistön kyvyssä säädellä insuliinin tuotantoa.

Monivitamiini varma valinta laihduttajalle
Monivitamiineista on hyötyä laihduttajalle, sillä vitamiinit ja hivenaineet osallistuvat monin tavoin elimistön aineenvaihduntaan. Monivitamiinivalmisteilla voi varmistaa, että saa kaikki tärkeät ravinteet, vaikka energian saanti vähenee. Ravitsemussuositukset ohjeistavat käyttämään monivitamiini-kivennäisainevalmisteita silloin kun energiansaanti on pientä. Ravintolisänä käytetty monivitamiinivalmiste ei kuitenkaan ole ihmepilleri, joka korvaa terveellisen ruokavalion, mutta siitä saa hyvää tukea juuri laihdutuskuurin aikana.

Monivitamiinien ohella kannattaa huolehtia D-vitamiinin sekä omega-3-rasvahappojen saannista. D-vitamiinilla on lukuisia vaikutuksia elimistössä ja se on ainoa ravintolisä, jota suositellaan kaikille suomalaisille ympäri vuoden, olipa painonpudotus mielessä tai ei. Hyvien rasvahappojen saanti puolestaan on tärkeää paitsi aivoille, mutta myös sydämelle. Keskeistä varmistaa hyvien rasvojen saanti. Niitä saa rasvaisesta kalasta sekä kasviöljyistä. Erityisesti EPA- ja DHA-rasvahapot ovat tärkeitä hyvälle mielialalle ja hormonitasapainolle. Lisäksi muun muassa B12-vitamiini on tärkeä koko aineenvaihdunnan kannalta, sillä se osallistuu hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan.

D-vitamiinin puute lihottaa
Uusi tutkimus viittaa myös siihen, että erityisesti naiset kärsivät lievästä painonnoususta, jos heillä on puutetta D-vitamiinista.
Yhdysvalloissa vuonna 2015 tehty tutkimus* osoittaa, että erityisesti vanhemmilla naisilla D-vitamiinin puute aiheuttaisi enemmän painonnousua kuin niillä, joilla on elimistössään enemmän D-vitamiinia. Tutkimuksessa oli mukana naisia, jotka olivat iältään 65-vuotiaita. Tutkimus kesti viisi vuotta ja sinä aikana naisten pääasiallinen D-vitamiinin lähteenä oli aurinko, josta ei kuitenkaan saatu riittävästi D-vitamiinia. Puutteellinen D-vitamiini elimistössä lihotti naisia keskimäärin yhden kilon verran enemmän kuin naisia, joilla oli hyvät D-vitamiinipitoisuudet elimistössä.

Elimistön kyky tuottaa D-vitamiinia iholla heikkenee myös ikääntymisen myötä. Ikääntyvät myös oleskelevat enemmän sisätiloissa, mikä pahentaa puutosta, mikäli D-vitamiinia ei saada ravinnosta tai ravintolisien muodossa.

*Christopher Ochner, M.D., nutrition, weight loss and obesity expert, The Mount Sinai Hospital, New York City; Toni Marinucci, MS, RDN, registered dietitian nutritionist, Staten Island University Hospital, New York City; European Congress on Obesity, news release, May 7, 2015

Lisää Hyvinvointi -artikkeleita


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Lue lisää »
< Uudemmat Vanhemmat >