Kysyttyä

Minisun Super Defencen ainesosat ovat tärkeitä vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja tuote on suunniteltu tukemaan ja vahvistamaan vastustuskykyämme juuri silloin kuin sen tarvitsee erityistä tukea.

Minisun Defence sisältää luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle tärkeää D-vitamiinia sekä vastustuskykyä vahvistavaa ja väsymystä ja uupumusta vähentävää C-vitamiinia. Se on siis koko perheelle sopiva tuote.

Valmisteet sopivat myös lapsille, lapselle sopivinta valmistetta valittaessa tulee aina huomioida lapsen ikä ja valmisteen D-vitamiinipitoisuus.

Kalsiumin suositeltu päiväsaanti aikuisille on 800 mg. Raskaana oleville ja imettäville se on 900 mg.

D2 (ergokalsiferoli) on kasvisperäinen ja D3 (kolekalsiferoli) eläinperäinen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että D3-vitamiini imeytyy jopa 70 % paremmin kuin D2-vitamiini.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiinivalmisteiden annosteluohjeita tulee noudattaa ja tarkistaa, ettei käytä samanaikaisesti useita eri D-vitamiinia sisältäviä valmisteita. D-vitamiinin suurin hyväksyttävä päiväannos on 25 mikrogrammaa sylivauvoille, 50 mikrogrammaa 1-10 vuotiaille lapsille ja 100 mikrogrammaa nuorille sekä aikuisille.

Voit tutustua D-vitamiinin saantisuosituksiin tästä

ikä (v)Suositus D-vitamiinilisästä (mikrog/vrk)Milloin D-vitamiinilisää tulee käyttää
Lapset< 6 – 23 kk10 mikrogD-vitamiinilisää / vrk ympäri vuoden
Lapset, nuoret2-18 -vuotiaat7,5 mikrogD-vitamiinilisää / vrk ympäri vuoden
Aikuiset19-60 -vuotiaatD-vitamiinilisän käyttöä suositellaan*loka-maaliskuussa*
Ikääntyvätyli 60-vuotiaat20 mikrogD-vitamiinilisää / vrk ympäri vuoden
Raskaana olevat ja imettävät10 mikrogD-vitamiinilisää / vrk ympäri vuoden

*Jos D-vitaminoitujen maitovalmisteiden, rasvalevitteiden ja kalan käyttö ei ole suositusten mukaista.

Eläinperäinen D3-vitamiini on ensisijaisesti suositeltava muoto.

Nykyinen tilanne

Vuonna 2013 julkaistuissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10 mikrogrammaa lapsille sekä aikuisille 74 ikävuoteen saakka. Yli 75-vuotiaille suositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Naisilla D-vitamiinin päiväsaanti jää keskimäärin alle suositusten (8,6 mikrogrammaa) niillä, jotka eivät käytä vitamiinivalmistetta (THL Finravinto 2012). Vitamiinilisää käyttävillä naisilla saanti nousee suositellulle tasolle. Miesten keskimääräinen päiväsaanti ilman D-vitamiinivalmistetta on 11,2 mikrogrammaa.

Lähteet: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2005;Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010; D-vitamiinityöryhmän raportti, VRN 2010; ja THL, VRN ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys 2011

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Ravinnosta D-vitamiinia saadaan pääasiassa rasvaisesta kalasta sekä D-vitaminoidusta maidosta ja margariinista.

Ravintoaineiden riittävä saanti edellyttää ravitsemussuositusten mukaista, monipuolista ruokavaliota. Ruokatottumusten ja -valintojen tiedetään yksilöllistyvän jatkuvasti, eivätkä kaikki kykene tai halua syödä ns. lautasmallin mukaisesti. Tietyt sairaudet, lääkkeet, elintavat ja fysiologiset tilat myös lisäävät suojaravintoaineiden tarvetta. Vitamiinien tai kivennäisaineiden lisätarvetta saattavat aiheuttaa esim. yksipuoliset ruokailutottumukset, ruoka-aineallergiat, yliherkkyydet ja erityisruokavaliot, laihdutus, raskaus ja imetys, urheilu, raskas fyysinen työ, stressi, tupakointi, kuume, infektiot sekä aspiriinin tai ehkäisytablettien käyttö.

Hyvä raskauden- ja imetyksenaikainen ravitsemus ylläpitää äidin terveyttä, turvaa sikiön kasvua ja kehitystä, nopeuttaa synnytyksestä toipumista ja tukee imetyksen onnistumista. Jo raskautta suunnittelevan tulisi kiinnittää huomiota ruokavalioon. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy raskauden aikana arviolta 15-50 %.

Päivittäinen suositus D-vitamiinin saannille on Suomessa 10–20 mikrogrammaa eri ikäryhmille*. Erityisesti lapsille, nuorille ja ikääntyville suositellaan lisäksi ympärivuotista vitamiinivalmisteiden käyttöä riittävän saannin turvaamiseksi. D-vitamiinivalmisteiden annostelussa on otettava huomioon lapsen nauttimien äidinmaidonkorvikkeiden/vieroitusvalmisteiden määrä. Muilla ikä- ja kohderyhmillä noudatetaan vuonna 2014 VRN:n julkaisemia D-vitamiinin saanti- ja D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksia. Aikuisille suositellaan vitamiinivalmisteiden käyttöä, mikäli ruokavalio ei sisällä riittävästi D-vitamiinipitoisia ruoka-aineita tai auringossa oleminen on rajallista.

D-vitamiinivalmisteen käyttö imeväisiässä (alle 12 kk ikäiset)

ImeväisikäisetD-vitamiinilisä valmisteena
ympäri vuoden, mikrog (μg)/vrk
Täysimetetty (< 1 v) lapsi ja lapsi, joka
saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*
10 mikrogrammaa/vrk
Lapsi (< 1 v), joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*6 mikrogrammaa/vrk
Lapsi (< 1 v), joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*2 mikrogrammaa/vrk

* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot. Taulukon lähde: D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus imeväisikäisille, VRN