Vauvojen tärkein vitamiini on D-vitamiini

D-VITAMIINILISIEN KÄYTTÖSUOSITUKSET VAUVOILLE OVAT MUUTTUNEET
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on nostanut alle 1-vuotiaiden lasten äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia. THL julkaisi 20.9.2018 näihin EU-säädöksiin liittyen uudet vauvojen D-vitamiinilisän käyttösuositukset. Imeväisikäisten D-vitamiinivalmisteiden annostelussa on otettava jatkossa huomioon lapsen nauttimien äidinmaidonkorvikkeiden/vieroitusvalmisteiden määrä. Alla olevassa taulukossa suositukset ja Minisun D-vitamiinitippojen annostus suosituksen mukaan:

 

 

ImeväisikäisetD-vitamiinilisä valmisteena
ympäri vuoden, mikrog (μg)/vrk
Minisun D-tippojen annostelu/vrk
Täysimetetty (< 1 v) lapsi ja lapsi, joka
saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*
10 mikrogrammaa/vrk5 tippaa
Lapsi (< 1 v), joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*6 mikrogrammaa/vrk3 tippaa
Lapsi (< 1 v), joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*2 mikrogrammaa/vrk1 tippa
1-2-vuotiaat lapset10 mikrogrammaa/vrk5 tippaa

*Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

Päivittäinen Minisun D-vitamiini on helppo antaa vauvalle, sillä nestemäiset tipat voi huoletta antaa ruuan tai juoman seassa. Äidin imetysaikana ottaman D-vitamiinilisän ei ole todettu vaikuttavan lapsen D-vitamiinisaantiin, joten imeväisikäisen vauvan D-vitamiinilisä on annettava lapselle suoraan.

Minisun Oliiviöljy D-tipat on vauvojen D-vitamiinitippa. Se sisältää luonnollista ekstra-neitsytoliiviöljyä, hyvin imeytyvää D3 -vitamiinia ja E-vitamiinia, joka toimii tuotteessa säilöntäaineena. Minisun Oliivöljy D-tipat annostellaan kätevästi pipetillä. Myös Minisun D-tipat sisältää hyvin imeytyvää D3-vitamiinia, joka on suositeltu D-vitamiinimuoto. Molemmat tipat valmistetaan Suomessa ja niitä saa apteekista.

Jo noin 1–2-vuotias voi siirtyä käyttämään pienikokoisia ja hyvänmakuisia Minisun D-vitamiinitabletteja. Vain yksi tabletti päivässä riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin.