Raskaus ja imetys kuluttavat vitamiinivarastoja

Raskaus ja imetys lisäävät erityisesti D-vitamiinin, kalsiumin, raudan ja foolihapon tarvetta äidillä. Odotusaikana vauvan kannalta riittävä D-vitamiini turvaa hyvän luuston kehityksen ja estää syntymän jälkeisen D-vitamiinivajauksen, jolla voi olla hyvinkin haitallisia seurauksia.

Äideille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää odotus- ja imetysaikana ympäri vuoden. Kalsiumin lisäkäyttöä on myös syytä harkita, samoin kuin muiden vitamiini- ja hivenainevalmisteiden käyttöä monipuolisen ruokavalion ohella. Yleisesti raskausaikana vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa, jolloin ruokavalioon on kiinnitettävä enemmän huomiota tai varmistettava tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti käyttämällä raskaana oleville suunniteltua monivitamiinivalmistetta.

Äidin hyvät vitamiini- ja hivenainetasot siirtyvät odotusaikana lapseen, joten on tärkeää turvata ravintolisillä sekä äidin että lapsen hyvinvointi, vastustuskyky ja aineenvaihdunta. Imetysaikana äidin D-vitamiinilisän ei ole todettu vaikuttavan lapsen D-vitamiinisaantiin, joten imeväisikäisen vauvan D-vitamiinilisä on annettava lapselle D-vitamiinitipoista.

Suositus:
Odottavat ja imettävät:
D-vitamiini: 10 µg/vrk
Kalsium: 800–900 mg/vrk