Naiset tarvitsevat erityisesti D-vitamiinia

Työikäisten naisten vitamiini- ja hivenainesaanti on tutkimusten mukaan melko hyvä (Finravinto 2007). Monipuolinen ruokavalio onkin hyvinvoinnin lähtökohta, jota kannattaa arvioida elämäntilanteiden mukaan. Raskaus, imetys, laihduttaminen, stressi ja runsas urheilu kuluttavat elimistöä eri tavoin, jolloin ravintolisillä on helppo turvata riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti.

Naiset tarvitsevat keskimäärin enemmän D-vitamiinia hormonien vaikuttaessa luukudoksen nopeampaan hajoamiseen. Raskaus, imetys ja vaihdevuodet kuluttavat elimistön vitamiini- ja hivenainevarastoja – erityisesti kalsiumin ja D-vitamiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kun naiset saavuttavat 50 ikävuoden, on uuden luukudoksen muodostuminen jo vähäisempää kuin sen hajoaminen. Vaihdevuosina naiset saattavat menettää jopa 5 % luumassastaan vuodessa.

Työikäisten naisten D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta sen tiedetään riittävän lähinnä puutoksen estämiseen. Kalsiumin ja muiden vitamiinien saanti on helppo turvata Minisun Monivitamiineilla ja Minisun Kalsium + D3-valmisteilla.

Suositus:
D-vitamiini: 10 µg/vrk
Kalsium: 800 mg/vrk