Kalsiumin puute näkyy ja tuntuu

Ihminen tarvitsee kalsiumia keskimäärin vajaan gramman verran päivittäin. Määrään vaikuttaa paitsi ikä, myös sukupuoli ja koko. Erityisen tärkeää kalsium on lapsille ja nuorille, joiden luusto vasta rakentuu sekä ikääntyville, joilla kalsiumin imeytyminen heikkenee ja sen liukeneminen luista kiihtyy. Raskaus, imetys ja vaihdevuodetkin lisäävät kalsiumin tarvetta.

Tunnista puutos
Kalsium lujittaa luustoa. Se kovettaa hampaita ja lisää syljeneritystä, mikä heikentää happohyökkäyksiä. Kalsium vaikuttaa myös muun muassa lihasten supistumiseen ja veren hyytymiseen.

Kalsiumin puutos alkaa ilmoitella itsestään pikkuhiljaa. Luiden haurastuminen eli osteoporoosi kehittyy yleensä vuosien mittaan, ja vasta murtuma on yleensä ensimmäisiä merkkejä puutoksesta. Myös pituuden lyhentyminen, ryhtimuutokset ja luustoperäiset kivut voivat olla osteoporoosin oireita. Kalsiumin puutos saattaa aiheuttaa verenpaineen nousua, tuntoharhoja ja lihaskramppeja. Myös hampaiden kehityshäiriöt ja ientulehdukset saattavat kieliä kalsiumin vähäisestä saannista.

Kalsiumin paras kaveri on D-vitamiini
Saantia voi lisätä käyttämällä kalsiumpitoisia elintarvikkeita tai kalsiumvalmistetta. Pelkkä kalsiumin lisääminen ei kuitenkaan auta, vaan kalsium tarvitsee tuekseen D-vitamiinia, joka auttaa sitä imeytymään elimistössä.

Ravinnossa eniten kalsiumia on maitotuotteissa, kuten maidossa, piimässä, jogurtissa, viilissä, rahkassa ja juustossa. Sitä saa myös vihreälehtisistä kasviksista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä, siemenistä, soijasta ja kalasta. Joihinkin elintarvikkeisiin, kuten mehuihin sekä soija-, kaura- ja riisijuomiin, on lisätty kalsiumia.

Minisun-tuoteperheestä löytyy kalsiumvalmisteita, joilla voi täydentää ravinnosta saatavan kalsiumin määrää. Muistathan, että kalsiumin paras kaveri on D-vitamiini!

Lisää Vitamiinit -artikkeleita


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Lue lisää »
< Uudemmat Vanhemmat >