D-vitamiinin tarve kasvaa syksyllä

Laura Syrjälä

D-vitamiini eli tutummin aurinkovitamiini on hellinyt suomalaisia kesäkuukausien ajan. Suomessa aurinko on hyvin vähän aikaa vuodesta sellaisessa kulmassa, että se riittää tuottamaan iholla D-vitamiinia. Kohti talvea auringon määrä vähenee, jolloin on tärkeää varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

Näin tehostat D-vitamiinin saantia syksyllä

 1. Syö terveellisesti! Joka päivä ei voi syödä lohta, mutta ainakin parina päivänä viikossa voi. Päivittäisen vähimmäisannoksen eli 10 mikrogrammaa D-vitamiinia saa seuraavista ruoka-aineista:
  – 100 g lohta
  – 7,5 dl D-vitaminoitua maitoa
  – 40–80 grammaa D-vitaminoitua margariinia
 2. Ota D-vitamiinilisä joka aamu! D-vitamiini ei ole vain luustolle, vaan se
  on koko elimistön hyvinvointiin vaikuttava vitamiini. Nykyiset saantisuositukset ovat useiden asiantuntijoiden mielestä riittämättömiä.
 3. Anna D-vitamiinia lapsille joka päivä ympäri vuoden. Muista, että lapsille
  suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää eli 10 mikrogrammaa päivittäin.
 4. Nauti auringosta! Muista, että matalalta paistava aurinko ei enää riitä tuottamaan D-vitamiinia iholla. Auringon säteistä saa kuitenkin aina hyvän mielen.

Mikä on D-vitamiini?

D-vitamiini on ravinnosta saatava rasvaliukoinen vitamiini. Samalla se on myös hormoni, jota ihmisen oma elimistö tuottaa auringonvalon vaikutuksesta. Suomessa auringosta on mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia ainoastaan touko–elokuussa. D-vitamiini on elintärkeä luuston ylläpitäjä, kasvattaja ja lujuuden rakentaja: sitä tarvitaan, jotta kalsium imeytyy luustoon.

Katso uusi hauska videomme D-vitamiinista
D-vitamiinin_tarve_kasvaa_syksylla_artikkelikuva