D-vitamiinia vauvalle – miten ja miksi?

Vauvojen tärkein vitamiini on D-vitamiini, sillä se on ainoa vitamiini, jota  vauva ei saa riittävästi äidinmaidosta. Vaikka äiti itse ottaa imetysaikana D-vitamiinilisän, sen ei ole todettu vaikuttavan lapsen D-vitamiinin saantiin.

D-vitamiinilisä on annettava suoraan vauvalle. Suomessa vauvoille suositellaan päivittäistä D-vitamiinilisän käyttöä 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Täysimetetyn vauvan pääasiallinen D-vitamiinin lähde on vitamiinivalmiste, minkä vuoksi sen antaminen vauvalle on erittäin tärkeää. Pulloruokitun vauvan tulee saada vuorokaudessa litran verran äidinmaidonkorviketta, jotta D-vitamiinin saanti on turvattu.

5 tippaa päivässä

Päivittäinen D-vitamiini on helppo antaa vauvalle, sillä nestemäiset tipat voi huoletta antaa vauvalle lusikalla suoraan suuhun. Vain viisi tippaa päivässä varmistaa vauvan D-vitamiinin riittävän saannin.

Minisun Oliiviöljy D-tipat on uusi vauvojen D-vitamiinitippa. Se sisältää luonnollista ekstra-neitsytoliiviöljyä, 10 mikrogrammaa hyvin imeytyvää D3 -vitamiinia ja E-vitamiinia, joka toimii tuotteessa säilöntäaineena. Minisun Oliiviöljy D-tipat annostellaan kätevästi pipetillä. Myös Minisun Drops sisältää hyvin imeytyvää D3-vitamiinia, joka on suositeltu D-vitamiinimuoto. Molemmat tipat valmistetaan Suomessa ja niitä saa apteekista.

D-vitamiini aamurutiiniksi
Vauvaperheen arki on melkoista hulinaa, eikä muisti ole tällöin aina parhaassa terässä. D-vitamiini kannattaa pyrkiä antamaan päivittäin samaan aikaan, osana esimerkiksi aamurutiinia. Näin siitä tulee tapa ja se on helppo muistaa antaa – jopa väsyneenä.

Mitä, jos en anna D-vitamiinilisä vauvalle?
Moni vanhempi on huolissaan siitä, miten D-vitamiinilisä vaikuttaa vauvan elimistöön. Tippojen antaminen voi tuntua aluksi haastavalta ja vauva saattaa itkeä uutta tilannetta. Tippojen antaminen on kuitenkin tärkeää, sillä lapsen luusto kehittyy lapsuuden aikana merkittävästi. D-vitamiini on elintärkeä luuston ylläpitäjä, kasvattaja ja lujuuden rakentaja: sitä tarvitaan, jotta kalsium imeytyy luustoon. Lapsuudessa hankitut lujat luut ovat parasta, mitä vanhempi voi lapselleen antaa.