Arjen piilotyö kaatuu äidin niskaan – vinkit työnjakoon

Piilotyö tai metatyö – tuo hermoja raastava näkymätön työ, joka tulee vastaan lapsiperheen arjessa joka päivä.  Mitä se oikein on? Näkymätöntä arjen piilotyötä, joka vaatii aikaa ja ajattelua, mutta hukkuu näennäisesti työläämpien kotitöiden sekaan. Kokosimme tietopaketin mystisestä metatyöstä ja vinkit siitä selviytymiseen.

Piilotyö on pitkälti asioiden muistamista, suunnittelua tai arviointia: pieneksi käyneiden vaatteiden lajittelua, syntymäpäiviä, harrastuksien ilmoittautumisaikoja tai vaikkapa vitamiinien saannista huolehtimista. Etenkin naiset ovat viime vuosina ärähtäneet piilotyön määrästä ja kuormittavuudesta. Satojen pikkuasioiden muistaminen vaatii aivotyötä, jolle ei tahdo enää työpäivän päätteeksi riittää kapasiteettia. Miehet hoitavat perinteisesti pihaan ja tekniikkaan liittyvät metatyöt, kuten auton katsastuksen, mutta naisille tuntuu kasautuvan enemmän etenkin kotiin ja perheeseen liittyvää metatyötä.

Vinkki 1: Tee metatyö näkyväksi
Metatyötä ei voi jakaa toisen kanssa, jos ei tiedä mistä on kysymys. Eikä aihe ole ihan helppo. Joskus voi olla kyse siitä, että päivä pitää osata ennakoida ja organisoida mikrotasolla, jotta se sujuu. Kuka tekee aamulla kampaukset koulukuviin tai miten illalla jonglöörataan ruuanlaiton, futistreenien ja matikan läksyjen ristiaallokossa? Aivomme ovat ylikuormittuneita ja jatkuva ajattelun keskeytyminen kuormittaa. Sitten on vielä tuo mystinen metatyö, joka pitäisi tunnistaa ja tehdä näkyväksi. Helpotamme asiaa kysymysten avulla. Kuulostaako tutulta?

Ovatko lasten talvivaatteet sopivia?
Pitäisikö pieniä vaatteita myydä kirpputorilla?
Onko lapsilla sopivan kokoiset sukset ja luistimet?
Milloin koulussa on uintia?
Onko läksyt tehty ja tarkistettu?
Onko futisleirille ilmoittauduttu?
Milloin syksyn tanssitunnit alkavat?
Ovatko kaikki saaneet D-vitamiininsa tänään?
Mitä tänään syötäisiin?
Kumpi osallistuu vanhempainvarttiin?
Onko rokotukset hoidettu?
Mitä lahjaksi kaverisynttäreille?
Milloin auto on katsastettu?
Onko valmentajia muistettu kauden päätteeksi?

Moni vanhempi huokaisee syvään kuultuaan jonkin edellä mainituista kysymyksistä, sillä ne vaativat paneutumista, ponnisteluja ja aikaa. Kumpi teidän perheessänne hoitaa nuo tehtävät? Pitäisikö kumppania muistuttaa tai kenties auttaa?

Vinkki 2: Jaa tehtävät tasapuolisesti
Kun piilotyö on tunnistettu, on aika jakaa työt. Aloittakaa siitä, mitkä ovat toiselle mieluisia metatöitä ja lopuista sopikaa uudelleen. Olisiko esimerkiksi hyvä, jos toinen vanhempi ottaa vastuulleen harrastuksiin liittyvät ja toinen vaikkapa koulunkäyntiin liittyvät metatyöt? On myös hyvä miettiä, voisiko joka vuosi toistuvia metatöitä jotenkin ennakoida. Mitäpä jos hankkisi valmentajien ja opettajien muistamiset kaikki kerralla hyvissä ajoin? Entä voisiko aamujen ja iltojen metatyötä jakaa vuoroviikoille, jotta molemmat vanhemmat hanskaavat arkisen piilotyön tasapuolisesti?

Vinkki 3: Palkitse kumppania muistamisesta
Piilotöiden tunnistaminen ja jakaminen on vasta puolimatkassa maaliin: asioiden oikea-aikainen muistaminen ja huolehtiminen ovat vasta edessä päin. Muista siis kiittää ja palkita kumppania, kun hän hoitaa sovitut piilotyöt. Ei ole myöskään kiellettyä ottaa käyttöön erilaisia apuvälineitä muistamiseen tai opettaa toista tunnistamaan itselle vieraita metatöitä. Älä aliarvioi kumppania, vaan luo edellytyksiä: sinun ei tarvitse olla metatyön uupunut marttyyri. Kokeile jaetun perhekalenterin käyttöä, johon aikataulutetaan koko vuoden tunnistettavat metatyöt. Moni asia toistuu vuoren varmasti samoina ajankohtina vuodesta ja on ystävällistä muistuttaa niistä itseä ja kumppania.

Omegat aivotyön tueksi
Minisun Omega Vahva on turvallinen tapa nauttia omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksista. Valmiste sisältää EPA ja DHA -rasvahappoja, jotka ovat tutkitusti tärkeitä sydämen ja aivojen normaalille toiminnalle. Yksi hyvänmakuinen geelipala sisältää runsaasti (846 mg) korkealaatuista kalaöljyä sekä 5 mikrogrammaa D3-vitamiinia, eikä se aiheuta kalanmakuisia röyhtäyksiä!

Lisää Hyvinvointi -artikkeleita


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Lue lisää »
< Uudemmat Vanhemmat >