10 kysymystä lasten monivitamiineista

Vitamiineja ja kivennäisaineita saa luontaisesti monipuolisesta ravinnosta, mutta aina sen noudattaminen ei ole mahdollista. Lapsille sopivat monivitamiinit ovat hyvä tapa varmistaa, että huonosti syövät perheen pienimmät saavat päivän vitamiinit ja kivennäisaineet. Etenkin ne lapset ja nuoret, joilla on rajoittunut ruokavalio ovat riskiryhmässä vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin suhteen.

 1. Miksi lapset tarvitsevat monivitamiineja, eikö monipuolinen ruoka riitä?
  Monivitamiinit ovat turvallinen tapa varmistaa, että lapsi saa kaikki tärkeät ravintoaineet kasvun ja liikkumisen tueksi. Harva lapsi on kaikkiruokainen vielä kouluiässäkään.
 2. Mitä monivitamiinit sisältävät?
  Valmisteesta riippuen monivitamiinit sisältävät kattavan valikoiman elimistölle tärkeitä vitamiineja. Lasten monivitamiinit sisältävät mm. D- ja C-vitamiinia sekä sinkkiä.
 3. Milloin lapsille kannattaa antaa monivitamiineja?
  Monivitamiinit ovat turvallisia kaikille lapsille. Monivitamiinivalmisteista on kuitenkin eniten hyötyä lapsille, jotka syövät yksipuolisesti tai muuten huonosti.
 4. Voiko lapsi saada liikaa erilaisia monivitamiineja?
  Minisun-valmisteissa on turvallinen määrä kaikkia vitamiineja, joten niitä ei voi saada liikaa, jos noudattaa käyttöohjeita. Useimmat vitamiinit ovat myös vesiliukoisia eli eivät varastoidu elimistöön. Ei kuitenkaan kannata käyttää päällekkäisiä valmisteita, joista tulee samoja vitamiineja. Tällöin voi jotakin vitamiinia tulla yli turvallisen saantisuosituksen.
 5. Mitä vitamiineja lapset tarvitsevat?
  Suomessa on valtakunnallinen suositus D-vitamiinilisästä ja muista vitamiineista on ilmoitettu päivittäiset saantisuositukset. Lapset tarvitsevat kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita kehittyäkseen. Vitamiinien tärkein lähde ravinnossa ovat tuoreet hedelmät, kasvikset ja marjat. Ohjeena on syödä kaikkia värejä päivittäin.
 6. Kuinka usein monivitamiineja otetaan?
  Monivitamiinivalmisteita voi käyttää päivittäin ja säännöllisesti niin kauan kuin kokee lapsen tarvitsevan niitä.
 7. Miksi pelkkä D-vitamiini ei riitä?
  D-vitamiinia me suomalaiset tarvitsemme erityisen paljon ja siksi sen tärkeydestä puhutaan runsaasti. Luonnollisesti se ei yksinään riitä, vaan jokaisen elimistö tarvitsee kaikkia vitamiineja elimistön normaaliin toimintaan.
 8. Millainen monivitamiinivalmiste imeytyy parhaiten? Purutabletti, nieltävä vai nestemäinen?
  Valmisteen formaatti ei vaikuta imeytymiseen. Purutabletit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto etenkin lapsille.
 9. Voiko monivitamiinivalmisteista olla haittaa?
  Mikäli monivitamiinivalmisteen kanssa käyttää samanaikaisesti muita valmisteita, voi syntyä joitakin haittoja. Esimerkiksi rauta pitää ottaa aterioiden välissä veden kanssa ja eri aikaan kuin kalsium.
 10. Minkä ikäisille lapsille monivitamiineja suositellaan?
  Minisun Monivitamiineja voivat käyttää lapset, jotka osaavat pureskella tabletit itse. Muuta ikärajoitusta ei ole.

Uusi Minisun Monivitamiini Pehmonalle Junior on lapsille suunniteltu pehmeä ja pureskeltava monivitamiini- ja hivenainevalmiste päivittäiseen käyttöön. Minisun Monivitamiini Pehmonalle Juniorissa on yhteensä 13 vitamiinia ja kivennäisainetta, mm. D- ja C-vitamiinia sekä sinkkiä. Minisun Monivitamiini Pehmonalle Junior ei sisällä A-vitamiinia.